Ilse Jans

Praktijk voor psychotherapie

Mama,

ik zou

al was het maar heel even

de zachtheid van je handen

nog eens willen voelen.

Maar de deur is al dicht.

(Lindsay Peeters, in Honderd Volle Manen)

Iemand die je heel graag ziet, is doodgegaan.

Je pa of ma, broer of zus, je beste vriend,… Zoiets kan je helemaal onderuit halen. Soms probeer je verder te doen alsof er niets aan de hand is. Of je voelt je net een zombie. Soms lukt er gewoon niets meer. Op school gaat het slecht, thuis is de sfeer gespannen. Niemand begrijpt wat er binnenin jou omgaat….

Je bent in de war. Je zou kunnen ontploffen van woede, het is zo onrechtvaardig,…. Je weet geen blijf met je verdriet, voelt je alleen. Je vraagt je 1000 keer af waarom !?

Of je ouders gaan uit elkaar.

Misschien maken ze vaak ruzie, of omgekeerd, ze hullen zich in een koppig stilzwijgen. Je snapt hen niet, je kan het kinderachtig vinden, het maakt je woest. Misschien probeer je de kalmte tussen hen te

bewaren, hen tot rede te brengen. Het kan zijn dat je het gevoel krijgt dat je partij moet kiezen, één van hen moet verdedigen of steunen…..

Maar vanbinnen voel je onrust, alsof je op een bom zit die elk moment kan ontploffen. Of je wordt er heel verdrietig en stil van. Je kruipt liefst de hele dag op je kamer.

Het kan ook gewoon dat je helemaal in de knoop zit met jezelf.

Misschien voel je je heel onzeker over jezelf, voel je je niet goed tussen je leeftijdsgenoten.

Je kan je soms heel ‘depri’ voelen, en je hoofd zit vol met sombere gedachten over jezelf, over de wereld,

over het leven…..

Of thuis is het een hel, ze zitten de hele tijd op je kap. Je ouders begrijpen je niet, en op school is het al niet veel beter. Het interesseert je allemaal niet meer.

Het lijkt of je jezelf kwijt bent, en het contact met je omgeving verliest. Je zit vast. Je weet het gewoon niet meer, je weet niet hoe je ‘daaruit moet geraken’….

Het kan dan helpen om naar een psycholoog te gaan.

Die persoon zal ECHT naar jou luisteren. Naar wat JIJ te vertellen hebt, waar jij mee zit. Samen met de psycholoog ga je op verkenning naar wat er diep binnenin jou leeft. En we zoeken manieren om dat naar buiten te brengen. Of om te leren omgaan met moeilijke situaties, met pijnlijke emoties.

Hoe we dat doen, dat hangt ook van jou af. Ik kan verschillende manieren van werken aanbieden, maar jij kiest wat best bij jou past! We werken soms met muziek. Of we gaan creatief aan de slag met tekenen. Of je praat gewoon liever. Soms is het makkelijker om dingen op te schrijven. Of we kunnen een tijdslijn te maken, of een familiestamboom....

Het kan dat je naar een psycholoog wordt gestuurd door het CLB, door de school. Of door je ouders. Misschien kies je er zelf voor.

Tussen 14-16 jaar

Je hebt recht op vertrouwen. Dat wil zeggen dat niets van wat je tegen mij vertelt, zomaar wordt doorverteld. Maar je ouders zijn verantwoordelijk voor je en hebben recht om op de hoogte te blijven van hoe de therapie verloopt. Soms is het belangrijk dat je ouders of de leerkracht toch bepaalde dingen weten, gewoon om je beter

te begrijpen. Maar dat zal ik dan altijd eerst met jou bespreken.

Het gebeurt soms ook dat ik voorstel om gesprekken te doen met je ouders erbij, of zelfs met heel je gezin. Dat is nodig om echt tot verandering te kunnen komen.

Vanaf 16 jaar

Je hebt recht op beroepsgeheim. Niets van wat je tegen mij vertelt, zal worden doorverteld.

Toch kan het belangrijk zijn dat je ouders bepaalde dingen weten, zodat ze je beter kunnen begrijpen en steunen. Het kan dan ook gebeuren dat ik voorstel om samen met je ouders of je hele gezin op gesprek

te komen. Om op een fijnere manier met elkaar te leren omgaan bijvoorbeeld. Jij moet hiervoor wel je toestemming geven.

Enkel in uitzonderlijke gevallen moet ik dit beroepsgeheim doorbreken.

Als je nog vragen hebt, dan mag je me altijd bellen of mailen.